Kasvatan Belle Fox -kennelnimellä pienimuotoisesti, mutta laadukkaasti novascotiannoutajia. Ensimmäinen tolleripentue syntyi huhtikuussa 2010. Beaglen osalta ei ole vielä pentuesuunnitelmia. Olen pitkän linjan tolleri- ja beagleharrastaja, joten pienimuotoinen kasvatus on luonnollinen jatke monipuoliselle harrastukselle. Ensimmäisen tollerini hankin vuonna 1993. Tavoitteena on kasvattaa pienimuotoisesti mahdollisimman terveitä, metsästystaipumukset omaavia ja  hyväluonteisia harrastuskoiria. Toivon, että hyvät käyttöominaisuudet yhdistyvät myös kauniiseen ulkomuotoon.

Mitä odotan pennunostajilta?

-- Tärkeintä on tietysti se, että pentu pääsee rakastavaan kotiin, jossa tunnetaan ko.rotu  Tolleri on aktiivinen ja reipas kumppani, ja vaatii peruskoulutuksen ja runsaasti liikuntaa. Arvostan pennunostajien aktiivista koeharrastamista ja/tai aktiivista  metsästysharrastusta. Odotan Huldan pentujen myös näyttäytyvän koiranäyttelyissä.

-- Noutajaharrastus tarkoittaa mielestäni ensisijaisesti noutajien omiin lajeihin treenaamista, ja unelmani on, että mahdollisimman moni kasvateistani innostuu määrätietoisesti harjoittelemaan noutajien taipumuskokeisiin ja siitä eteenpäin joko Nome-kokeisiin tai WT-kokeisiin. Toki kannattaa tutustua muihinkin koelajeihin kuten metsästyskoirien verijälkeen,  tottelevaisuuskokeisiin, palveluskoirakokeisiin (erityisesti haku ja jälki) jne, sillä kyllä koiran oma into ja taipumukset vievät sitten lopulta omistajankin mennessään :).

--  Kasvattamani rodut ovat molemmat käyttökoirarotuja, joten toivon pennuista kiinnostuneiden voivan kertoa, mitä he aikovat koiransa kanssa harrastaa. Tollerin rotumääritelmään ja yhdistyksen harrastustoimintaan voi tutustua www.tollerit.fi -sivuilla.

-- Toivon myös  tiivistä yhteydenpitoa, sillä meille koirat ja heidän jälkeläisensä ovat kuin perheenjäseniä. 

-- Pidän itsestäänselvyytenä, että pennuille tehdään asianmukaiset PEVISA-terveystarkastukset. Kasvattieni lonkat ja kyynärät on kuvattava ja silmät peilattava noin 1,5-2 -vuotiaana. Käyttämäni jalostuskoirat ovat laadukkaita, ja pyrin yhdistämään omaan linjaani sopivia, menestykkään kasvatustyön tuloksia.

Mitä tarjoan?

-- Noudatan kasvattajana kennelliiton ja Novascotiannoutajat ry:n suosituksia.

-- Pennut kasvavat kotioloissa, ja tottuvat varhain lapsiin ja kodin ääniin. Ne tutustuvat jo pentuina riistaan sekä pilliin. Opastan pennunostajia tarpeen mukaan pennun kotikasvatuksessa ja neuvon myös pentujen peruskoulutuksen perusteita. Tarvittaessa esitän myös kasvattini näyttelyssä. Avustamme kaikessa, missä vain suinkin voimme. Olet oikein tervetullut tutustumaan meihin, Huldaan sekä perheeseeni. Perehdytämme mielellämme tolleriharrastukseen ja eri lajeihin.

Oma taustani?

-- Olen lapsesta lähtien touhunnut eläinten ja erityisesti koirien kanssa. Ne tuovat minulle paljon iloa. Harrastan koiria siksi, että se on minusta hauskaa ja toisekseen koiraihmiset ovat todella mukavaa seuraa.

-- Harrastus on ns. vienyt mukanaan, ja olen käynyt mejä-ylitoimitsija sekä tokon koulutusohjaaja-koulutukset -90-luvulla sekä kasvattajan peruskurssin (2008). Minulla on myös metsästyskortti, ja olen ollut metsästystilanteissa koiranohjaajana.

-- Vuoden 2015 alusta lähtien olen toiminut Novascotiannoutajat ry:n jalostustoimikunnassa mm. pohtien rodun jalostusta, kasvattajien opastusta ja ohjausta. Olemme mm. aloittaneet vapaamuotoisen uroslistauksen facebookissa, uudistaneet yhdistyksen sitoumuskasvatuksen periaatteita sekä pentuvälitystä sekä työläimpänä vastanneet lukuisiin sitoumuskasvattajien jalostustiedusteluihin. Järjestämme myös näyttelytuomareiden katselmuksia, kasvattajien koulutustilaisuuksia, terveyskyselyjä yms. toimintaa, joka pyrkii edistämään rodun terveyttä ja monimuotoisuutta.

-- Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri ja tehnyt työurani viestinnän parissa. Tällä hetkellä olen töissä Liikenneturvassa.

Mieluisinta tollerin kanssa harrastamisessa?

-- Vuosien varrella on tullut harrastetuksi useimpia noutajien harrastamia lajeja, joista etenkin dami- ja riistatreenit, metsästyskoirien verijälki sekä tottelevaisuustreenit ovat meille mieluisimpia. On upeaa omistaa tolleri, joka tekee antaumuksella töitä. Omille koirilleni on aina ollut tyypillistä se, että ne ovat innokkaita tekemään ja aina valmiita toimintaan. Kehittymisessä vain oma osaaminen on toistaiseksi asettanut rajoja :), mutta onneksi koko elämä on jatkuvaa oppimista.

Paras saavutukseni?

-- Yksittäistä parasta saavutusta on vaikea mitata. Pyry vei voitokkaasti näyttelykehiin, ja opetti paljon mm. mejästä ja tottelevaisuuskokeista, joita molempia harrastimme paljon. Se oli myös erittäin aktiivinen metsästyskoira. Hulda oli rodun oman erikoisnäyttelyn TollerShown paras narttu, ja sen ensimmäisestä pentueesta tuli paras kasvattaja- ja paras jälkeläisryhmä. Se oli erityisen taitava talteenottaja ja sillä oli hienot palautukset. Se oli myös taitava jäljestäjä, ja valioitui varsin nopeasti jälkivalioksi. 

-- Nasu on yksinkertaisesti unelmakoira. Erittäin varhaiskypsä jäljestäjä, joka jo 2-vuotiaana pääsi karsintakokeeseen, jonka voittamalla tuli piirinmestariksi ja lunasti paikan MEJÄ:n SM-kisoihin. Se on myös kaunis narttu, ja oli jo juniorina mm. Suomen noutajakoirajärjestön erikoisnäyttelyn VSP ja juniorimaailmanvoittaja 2014. Nasun osalta ilahduttavaa on ollut se, että se ja sen sisarukset ovat perusterveitä. Nasu käy myös metsällä ja kaudella 2016 tavoitteena on läpäistä taipparit.

-- Olen myös onnistunut saamaan aivan mahtavia ihmisiä kasvattieni omistajiksi, joten voin ylpeänä kertoa, että kaikki Belle Fox -tollerit on PEVISA-terveystarkastettuja ja 9 on suorittanut hyväksytysti MH-kuvauksen. Valtaosa harrastaa rodunomaisia lajeja, usea tottelevaisuuslajeja (tokoa, rally-tokoa, agilityä), mejää, vepeä ym.

Jos haluat tulla bellefoxaajaksi, ota yhteyttä!

Tuula Taskinen Kuopio puh. 040 8461422 tai hulda.taskinen(@)gmail.com