Luca kävi Ruotsissa asti ryhmänäyttelyssä 22.1. ja olikin PU2, jolla irtosi vara-serti. Tuomari Jan Roger Sauge, Norja: "Hane av utmärk typ och helhet. Trevligt huvud. Bra hals, front och ben. Bra överlinje, starkt bakställ. Rör sig med bra steg. Härlig päls"  Vapaa suomennos: Erinomaista tyyppiä ja kokonaisuutta oleva uros. Mukava pää. Hyvä kaula, etuosa ja luusto. Hyvä ylälinja, vahvat takakulmaukset. Liikkuu hyvällä askeleella. Ihana turkki.

Matkakaverinsa Sara oli VSP ja valioitui: onnea Niinalle Höpöhännän kenneliin. Tuomari oli pitänyt tiukkaa linjaa, ja vain kaksi urosta oli saanut SA:n. Kaikkiaan koiria oli näyttelyyn ilmoitettu 36.

Nelli kävi mölliagilityssä, ja teki puhtaan radan ja toiseksi nopeimman ajan. Nelli, Kamu ja Hulda-mamma osallistuivat Savon Nuuskujen tokovalmennusviikonloppuun (lisää kuvia löytyy kuvagalleriasta).

Kuvassa vas. Hulda, sitten Nelli ja sit Kamu.

Kiitos Tuijalle hyvistä vinkeistä jälleen kerran! Tunnari levisi käsiin, mutta onnistuimme tekemään palasina onnistuneen ohjatun noudon. Ei kai sillä ole väliä missä järjestyksessä asiat opitaan, kunhan ne opitaan ;).

Hertta teki näyttelyuransa tähän asti hienoimman tuloksen eilen Lohjalla. Hans Lehtinen arvosteli näin: " Erittäin hyvä tasapaino, kaunis kokonaisuus, viehättävä pää ja ilme, hyvä runko, seisoo hyvin raajoillaan, hieman litteät käpälät, hyvät sivuliikkeet." ERI, SA; NUK1, VARA-SERT. Sertin vei Hertan Soma -serkku, onnea ;).

Hertta ja ruusukkeet.

Rian ja Nellin kuvaustulokset ovat nyt jalostustietojärjestelmässä. Molemmilla on lonkat A/A ja kyynärät 0/0. Jippii!

Nyt pennuista 5 on silmätarkastettu terveiksi (yhdellä lievä distiashis). Röntgenkuvausten osalta tilanne on tämä: kaikilla on erinomaiset lonkat (A/A), 3:lla parhaat mahdolliset kyynärät 0/0, yhdellä 1/1 ja yhdellä 2/2 kyynärät. Tuosta kyynärasiasta olen jutellut monen kasvattajan ja harrastajan kanssa, summa summarum: joskus vain yhdistelmistä pulpahtelee kummallisuuksia, ja tuo nyt oli sellainen. Onneksi viat ovat lieviä, ja on erittäin todennäköistä, etteivät ne vaikuta koirien elämänlaatuun.

Kasvattajana minua kiinnostaa eniten koirien terveys ja luonne, sitten käyttötulokset ja vasta viimeisenä näyttelytulokset. Olen sitä mieltä, että jalostukseen pitäisi käyttää terveitä koiria, joilla on todistetusti hyvä luonne ja käyttöominaisuuksia. Pelkkä näyttelymenestys ei mielestäni kerro koiran ominaisuuksista mitään muuta kuin sen, että se osaa seisoa ja juosta ja että se näyttää ulkoisesti hyvältä. (Huolimatta siitä, että lomakkeessa on se pieni ruudukko, jossa arvioidaan luonnetta. Jos koira ei säiky, riehu tai karkaa kehästä, niin se rutiininomaisesti ruksataan.)

MUTTA jokatapauksessa pennunostajien kannattaakin miettiä, millä kriteereillä he itse tukevat tämän hienon rodun jalostusta. (No tässä tuli nyt sitten tämän kirjoituksen kantaaottava osuus, tästä asiasta voisin mielelläni vuodattaa enemmänkin ;)...)