Hulda osallistui tollereiden omaan ensimmäiseen MH-luonnekuvaukseen Riihimäellä 31.10. Se olikin kaikinpuolin oikein mielenkiintoinen kokemus. Hulda on täpäkkä tyyppi, joka ottaa haasteet vastaan sellaisena kun ne annetaan. Itselle testi avasi sitä, että koira voi olla hieman varautunut ja siitä huolimatta osoittaa suurta rohkeutta, uteliaisuutta, taistelutahtoa ja palautumiskykyä.  Itse sai myös piilotietoa siitä, miten koira ryhtyi tai ei ryhtynyt tilannetta ratkomaan.

Testiin osallistuivat myös Eppu-veli ja Rilla-sisko. Kiitos hyvin järjestetystä ja sujuvasti edenneestä kuvauksesta järjestäjille! Sannalle ja Seijalle kiitokset videokuvauksesta, toivottavasti saan linkattua aineistoa tänne myöhemmin. MH-luonnekuvausta on nimittäin aika haastava yrittää sanoilla kuvailla. Päivästä jäi oikein hyvä mieli, ja 750 kilometriä sai hyvin perusteltua itselleen...

Testin kuvailua omasta näkökulmasta

MH-luonnekuvaus kertoo koiran ominaisuuksista. Koira suorittaa tehtäväradan testinohjaajan opastamana noin 45 minuutin aikana. Luonnekuvaajat tarkkailevat ja arvioivat koiran reagointia. Kuvauksessa on 10 erilaista testitilannetta ja 33 kuvailtavaa kohtaa. Kunkin osion jälkeen arvioidaan koiran reaktio sen intensiteetin mukaan. 1 on pienin reaktio ja 5 suurin.

Tervehtiminen: Hulda tervehtii avoimesti (4)

Yhteistyö: Hulda lähtee testinohjaajan matkaan lyhyelle kävelylenkille, muttta ei ole kiinnostunut testinohjaajasta (3)

Käsittely (eli koiran kopelointi): jää tekemättä, sillä Hulda perääntyy heti kun testinohjaaja kumartuu kohti. (1).

Leikki: Leikissä heittelen testinohjaajan kanssa  pehmeää pötköä ja sitä vedellään pitkin maata. Hulda aloittaa nopeasti ja tarttuu esineeseen vauhdilla. (leikkihalu 4, tarttuminen 5, puruote ja taisteluhalu 3)

Takaa-ajo: Se lähtee heti vauhdilla vieheen perään ja ekalla kerralla nuuskii, toisella kerralla se nappaa karvaötökän suuhunsa ja palauttaa sen kauniisti käteeni. (takaa-ajo 4, tarttuminen 2 ja 5)

Aktiviteettitaso: Ohjaaja seisoo paikallaan kolme minuuttia omassa rauhassaan. Koira on hihnassa. Hulda hieman hiipparoi aluksi ympäriinsä ja sitten ryhtyy mm. pesemään itseään. "On tarkkaavainen ja enimmäkseen rauhallinen." (3)

Etäleikki: Hahmo hyppii ja hilluu patukan kanssa kymmenien metrien päässä. Se hieman kiinnostaa Huldaa, joka vähän haukkuu ja poukkoileekin. Irtilaskettuna Hulda tarkastaa tyypin ja (toteaa vaarattomaksi) ja lähtee metsään (nuuhkimaan tai etsimään jotakin mielenkiintoisempaa). Eli etäleikkijä ei juuri kiinnosta lähempänä. (kiinnostus 3, uhka/aggressio 2, uteliaisuus 4, leikkihalu 1, yhteistyö 1)

Yllätys: Haalari nousee yllättäen maasta, kun  sitä kohti kävellään. Hulda reagoi sille haukkumalla. Kun menen kyykkyyn, se tulee pyynnöstä luokse ja kun haalarin ohi sen jälkeen kävellään, se ohittaa sen melko helposti. (pelko 1, puolustus/aggressio 2, uteliaisuus 2, jäljellejäävä pelko 2, jäljellejäävä kiinnostus 3)

Ääniherkkyys: Räminälaite ei myöskään herätä suuria tunteita, eli Hulda pysähtyy ja nuuhkaisee härveliä. Sen verran kiinnostusta jää, että ohituksissa se pysähtyisi vielä sitä katselemaan. (pelko 1, uteliaisuus 5, jäljellejäävä pelko 1, jäljellejäävä kiinnostus 3).

Aaveet: Ne olivat ylipäätään tollereille aikaslailla pelottavia ja yleisölle homman parasta huvia. Eli kaksi haamua alkaa lähestymään koiraa kahdesta eri suunnasta. Huldakin antoi niille kunnon haukut ja "osoitti yksittäisiä uhkaelkeitä". Alussa se oli edessä, sitten siirtyi viereen ja lopulta taakse, eli "vaihtelee paon ja kontrollin" välillä. Tilanteen loputtua se menee itse nopeasti katsomaan aaveita ja kun itse saan luvan irroittaa huput tyypeiltä, Hulda käy vielä tervehtimässä tyypit. (puolustus/aggressio 2, tarkkaavaisuus 4, pelko 4, uteliaisuus 5, kontaktinotto aaveeseen 4).

Leikki: Loppuleikit sujuvat hyvin kuten alussa (eli kuvaus ei ole kuormittanut koiraa).(leikkihalu 4, tarttuminen 5).

Ampuminen: Hulda toimii kuten kanalintumetsällä eli säntää hihnan irroituksen jälkeen kohti haulikon antamaa suuntaa.  Eli ampuminen ei häiritse koiraa :) (1)