Nallin ja Sisun pennut ovat saaneet taisteluhenkiset nimet: Tölpänsalon Törni, Rokka, Miina, Sissi ja Lotta. Pentukehän kuulumisia voi lukea uunituoreesta blogista http://tolpansalo.vuodatus.net/. Sivuilta löytyy myös aivan hurmaavia kuvia...

Huldan Kuopion sunnuntain näyttely tulos oli PN4 ja ERI. Päivän erikoisuuksia olivat runsas juoksutus nuorten luokan kilpailuluokassa sekä haukahtelut kehässä. Sen siitä saa, kun opettaa koiralle PK-haun ilmaisua!

Huldan silmätulokset tulivat kesäkuussa New Yorkista Optigenilta tyylikkäässä kirjekuoressa kumpikin erikseen. Kaikkinensa yhteistilaus alennushintaan maksoi 140 euroa, kuten lopulta luottokorttiyhtiö iloisesti ilmoitti. Tulosten mukaan Hulda on terve eikä periytä PRA:ta tai CEA:ta.

Pyry on puolestaan osallistunut Hannes Lohen geenitutkimukseen ja pari vuotta sitten otetusta näytteestä tuli vastaus. Käsittääkseni Pyryllä on kaksinkertainen riski autoimmuunisairauksiin, ja tulos on tyydyttävä - ja kaiketi tolleriksi hyvä. Muuten sen geenistössä oli jotakin harvinaista tyyppiä yleisten seassa, joten jalostuksellisesti lienee nyt siis ollut tavallaan harmi, ettei sitä koskaan tullut käytetyksi. Syy moiseenhan oli se, että Pyryn suvussa oli noita PRA-sairaita koiria. Nykytietämyksellä asianhan olisi voinut seuloa... ja tässä iässä on jo selvää, että se on korkeintaan PRA-kantaja. Näin siis olen tulkinnut ko. paperista ja kysyttyäni asioita viisaammiltani.

Kaikkinensa kannatan lämpimästi kaikenlaisia terveystutkimuksia, kunhan ne eivät rajoita järkevää käyttöä. Autoimmuunisairaudet ovat rodun todellinen peikko, ja ne voivat ilmetä vasta koiran aikuistuttua, eikä ainakaan toistaiseksi ole olemassa ennaltaehkäisevää testiä. Ihmettelenkin siksi suuresti kasvattajia, jotka ovat käyttäneet sairastuneiden jälkeläisten jälkeen esim. urosta uudelleen. Näitäkin näyttää löytyvän! Pennunostajan kannattaakin katsoa rodun terveystilastoja. Sairaita pentuja voi tulla kaikille, mutta se miten asioihin suhtautuu ja miten kasvattaja kertoo tilanteesta paljastaa jo paljon. Avoimuus kannattaa aina.