Olen taas koiraharrastuksiin palatessani huomannut, miten valtaisaa on tollerirotuun suuntautuva kiinnostus. Mukavat perheet tulevat juttelemaan koiranäyttelykehän laidalle punainen kiilto silmissään. Sen innoittamana ajattelin koota ajatuksiani siitä, mitä jokaisen tollerista haaveilevan on otettava huomioon.

1) Olenko aivan varmasti valmis ottamaan metsästyskoiran, jolla on tekemisen tarmoa ympäri vuoden? Tolleri ei ole syli- tai sohvakoira, vaikka tekeytyy tilanteen tulleen sellaiseksi. Se on rotumääritelmänsä mukaisesti metsästyskoira, joka on tarkoitettu noutamaan riistaa maalta ja vedestä tai niitä jäljittelevissä harjoitus- ja koetilanteissa. Se toimii myös houkuttelevana ja karkoittavana lintukoirana, ja on erittäin taitava jäljestäjä. Rotumääritelmä on tolleristin raamattu, jota kannattaa lukea rivienkin välistä. Tollerin kanssa voi harrastaa metsästyksen tai metsästyskoemuotojen lisäksi monenlaista kivaa, mutta muista miksi tolleri on tolleri!

2) Miten löytää sopiva kasvattaja? Tollerikerhon sivuilla www.tollerit.fi on luettelo kerhon jäseniksi liittyneistä kasvattajista. Se ei tarkoita sitä, että kerho suosittelee näitä kasvattajia tai edes valvoisi heidän toimintaansa. Myöskään tollerikerhon pentuvälityksen kriteerit eivät ole takuu. Hyvän kasvattajan löytää salapoliisityöllä ja kriittisellä arvioinnilla. Hyviä apuvälineitä löytyy netistä. Koiranet on kennelliiton ylläpitämä rekisteri, jossa on kaikki rekisteröidyt koirat/pentueet haettavissa kennelnimellä. Millaisia ovat kasvattajan työn tulokset? Onko kasvateilla käyttö- ja näyttelytuloksia? Millaiset terveystulokset niillä on? Millä perusteella jalostuskoirat on valittu? Jos koirat ovat kadonneet maan alle, ne voivat kirjaimellisesti olla siellä. Älä ota koiraa sellaiselta kasvattajalta, jonka koirista ei koiranetistä löydy mitään muita tietoja kuin rekisterinumero!!!

3) Älä valitse koiraa isän ja/tai äidin näyttelytulosten perusteella. Tolleri on ennen kaikkea käyttökoira, ja siksi pentua ei valita sen vanhempien näyttelymeriittien perusteella. Vanhempien käyttötulokset lupaavat enemmän kuin näyttelytulokset. Ota kuitenkin huomioon sekin, että omistajat harvoin kertovat koiransa puutteista ja vioista. Sattumaa ei liene sekään, että innokkailla harrastajilla on aina hyvät koirat...Suhteuta ja puntaroi, mieti mitä arvostat ja mitä aiot koirasi kanssa harrastaa.

4) Jututa kasvattajia ja ennen kaikkea heiltä pentuja ostaneita! Kysy rodun terveystilanteesta ja suunniteltavan yhdistelmän sukulaisista. Kysy mikä on sukusiitosaste ja lonkkakuvausindeksi, mitä tarkoittaa PRA ja CEA ja mitä tarkoittaa A/M? Pohdi, mutta älä hämäänny. Jokaisella pitkän linjan kasvattajalla on sairaita pentuja, mutta eri asia on mitä niistä kerrotaan!

5) Tapaa tulevan elämänkumppanisi äiti ja isä etukäteen kaikessa rauhassa. Tee itse johtopäätöksesi. Jos koira stressaa, höösää tai arastelee tavattaessa, sen pentu voi tehdä sitä päivittäin aina ja kaikkialla.

6) Tee itsestäsi kiinnostava pennunostaja. Ole aktiivinen, tietävä ja innokas, ehkäpä sinäkit voit saada koiran sellaiselta kasvattajalta, jonka pennut menevät käsistä :).